2007. április 25., szerda

Alkotmányos NEM az ingyen sörre… - Már megint elbuktunk valamit?

Már megint elbuktunk valamit? – Alkotmányos NEM az ingyen sörre…

Se mariska, se ingyen sör, együtt kell élnünk ezzel a szomorú konklúzióval.

Kemény vita lehetett az Alkotmánybíróságon, különösen egyes gyakorló alkesz tagjainak koponyájában (t0bbsz0r el is maradt a d0nteshozatal), a K. Károly igazán szívünkből beszélő népszavazás-kezdeményezését ledorongoló OVB határozat kapcsán. Maga a beadvány a következő kérdést fogalmazta meg „Egyetért-e ön azzal, hogy vendéglátó üzletek vendégeinek a sörért ne kelljen fizetniük?”

Gondolom, még keményebb lehetett a szellemi csata, mint akkor, amikor kisütötték: kábulathoz való jog pedig nincsen. Veszem a bátorságot – mint olyasvalaki, aki már minimum háromszor kis híján bekrepált különféle drogok (alkohol, ilyen—olyan származékok, bagó) összhatása miatt életében – hogy kijelentsem, ez utóbbi megállapításuk a nemlétező kábulathoz való jogomról, amolyan neokon és főleg álszent skizoduma meg ipari méretű hülyeség, ami olyan távol áll a realitásoktól, mint Makó Jeruzsálemtől. Különösen, miután megállapították, azért kell tiltani pl. a mariskát (míg ellenben a pálinka még talán javallott is???), mert az alkoholhoz már olyan k.ra hozzá vagyunk szokva mi magyarok és kiválóan megtanultuk kezelni is. No comment.

Node, az OVB határozat maga fittyet hányt az állapolgárok kábulatra való igényeinek, nem száll ezzel vitába, és sokkal falrengetőbb érvekkel állt elő: aki bódulni akar fizessen, az ingyen sör gondolata egyenesen piactorzító felvetés, ellentétes a piacgazdasággal és ellentétes bizonyos néven nem nevezett nemzetközi szerződésekkel. (Nem vitatva a beadvány kacagtató –bár számomra szimpatikus - abszurditását, azért azokra a nemzetközi szerződésekre én is befizetnék, amikben ez benne foglaltatik, ha valaki ilyet tud, könyörgöm, ne kíméljen…, mert amire az OVB hivatkozott, az így csípőből ökörségnek tűnik ti.: egy 1991--es Európai Megállapodás, ami .kb azt mondja ki, hogy nem lehet egy terméket sem előnyben részesíteni… - az előny ha te gyártod és pl. én nem fizetnek érte? Többet sózhatsz rám ingyen?
Vagy ha a sarki kocsmárosra rájön az ötperc és ingyen kezdi osztogatni a piát, akkor ő egy antikapitalista, piactorzító osztályidegen?

Egyébként pedig ismét elméláztam: vajon csak én vagyok ilyen jogilag mérhetetlenül alulképzett, hogy ez a nem túl kifinomult OVB-s érvrendszer nekem ától cettig egy (újabb) kapitális nagy baromságnak tűnik?

Úgy látszik nem, az AB se nagyon rajongott érte, ezúttal már furmányosabb volt: SZERINTÜK A KÉRDÉS NEM EGYÉRTELMŰ ennél kevés egyértelmőbb kérdést lehet feltenni, igaz ravaszul beleértették az egyértelműségbe azt is, hogy ne járjon beláthatatlan következményekkel a beadvány esetleges végrehajtása. Nincs ebben semmi beláthatatlan, tízmillió, boldog pityókás magyar… Berezeltek, kár, pedig egy pillanatra felcsillant a remény…:-)

A Népszabadság kicsit fanyar humorral megjegyezte: noha a beadvány feltehetően a Fidesz orra alá akart borsot törni, azt biztosan sikerült elérnie, hogy bohócot csinál a magyar alkotmányos berendezkedés egyik alapintézményéből.

Vagy nem inkább az alapintézmény magából?

Persze nem csoda, ha olyan lángelmék üldögélnek benne, mintBihari, Bragyova, Kovács Péter, és a legújabb sztár: Lenkovics.

Az AB határozatot ld ittÉ http://www.mkab.hu/hu/frisshat.htm

11 megjegyzés:

Manna írta...

Egyetlenem, mikor volt az a három bekrepálásod? aggódó anyád

Névtelen írta...

Főnök, szavazni akartunk az ingyen sörre (NANÁ), de hiába vagyunk ketten, csak egyet tudtunk leadni erről a gépről, majd megoldjuk.

Az meg hogy ezek komolyan végig tárgyalták, és háromszori nekifutásra is csak ezt bírták kiagyalni, az nagyon súlyos.

Ikrek

Ignis Ardens írta...

J:
Édes, 17, 18, 20(21?).

Névtelen írta...

Pedig garantaltam volna egy 80% folotti reszveteli aranyt.
Szep pelda lett volna ra, hogy teccik latni, Europa neni, vannak meg orszagok, ahol hisznek az emberek a demokraciaban :-)))

Errol szol ez az egesz, mindig csak az elillant lehetosegek...

Es a potencialis turisztikai vonzerorol meg csak nem is beszelt senki! Afene, boven megterultek volna a dolog koltsegei (bar arra kivancsi lennek, milyen szervezet lett volna felelos az ugyintezesert : esetleg felall egy ingyensor-ugyi kulonbizottsag a parlamentben? Orszagos sorugyi hivatal?).

A szadesz meg megint lecsuszott egy tuti lehetosegrol, amivel kicsit megdobhatta volna a nepszeruseget: hogy fajt volna Turulffy Botond-tipusu baratainknak hogy hova tegyek magukat a vitaban, elvezet belegondolni...

Persze, meg az ilyen apro oromoket is megtagadjak a szegeny oreg, megfaradt allampolgaroktol...

kgb

Toma írta...

KGB: el is hiszem, hogy ott csápolnál az első sorban a szavazáson.

Egyébként már így is özönlik Prágába az olcsó sör miatt az angol focidrukkerek színe-java... a pofátlanul ingyen sör (27 korona egy korsó, és akkor a Vojvoduban voltál, ugye) nem torzítja a kereskedelmet, a piacot?, nem lehet ezeket felnyomni valahol az öjropa junióban?

Kunz
Épp akartam szólni, hogy írjál anyukádnak, aggódik:-) amikor láttam, hogy megtetted. Nyilván sokat lendített rajta:-) (nem kevés az a 3?)

A viccet félretéve:
Mellesleg ez a jogi mellédumálás - rámentem a linkre, nem akármi Miért nem lehetett kiszórni azzal, hogy nyilvánvaló hülyeség? Erre tartjuk ott ezeket a nyúlbélákat? Vajon mennyit kaszálnak egy-egy ilyen veretes indoklásért?

Boda írta...

Kunz
engem mindig szórakoztat, amikor jogi elemzésekbe bocsátkozol... nice try - már az is, hogy mgpróbáltad végig olvasni:-)


Toma
nem tehetik meg, hogy csak úgy kiszórják, az OVB döntések elleni kifogást kötelező elbírálniuk (az alkotmányjog panasz esetén válogathatnak)
olyan jogi kategória meg, hogy "nyilvávalóan hülyeség" lássuk be nincsen:-)
nyilvánvalóan visszaélésszerű vagy alaptalan lehetne maximum, de maga a kifogás pl. nem volt alaptalan, mert az OVB döntés maga egy bullshit pl. az a bizonyos EU T Megállapodás már nincs is hatályban: beléptünk közben az EU-ba, etc
Én tényleg nem tudom, mit csináltam volna a helyükben, azon túl, hogy persze, naná, ingyen sört mindenkinek + legális mariskát is!!!!

Boda írta...

KGB
szerintem lett volna ingyensörügyi központi bizottség (IKB) és Országos sörügyi hivatal is (OSH), amit kiválóan össze lehetett volna keverni a statisztikaival - egyiknek se lettek volna pontosabb adataik:))

Turulffy Botond pedig a következőt mondta volna: ezek a pedofil anyagyilkos máktermesztők most alkoholba akarják folytani hazánkat, glukk

Névtelen írta...

Jelenleg egy szavazat van az Isten mentsre, én voltam.
Vera

Ignis Ardens írta...

Sajnálom Vera, az AB határozat az ingyen sörröl és nem az ingyen Baileys-ről szólt... Majd legközelebb:))

Toma írta...

Boda: nem én mentem jogásznak, nem véletlen.

Névtelen írta...

Rájöttünk, hogy szeretnénk egy posztot abban a parlamenti bizottságban, valahol a söröshordó közelében. Kinek kell szólni???

Ikrek