2007. április 27., péntek

Hackerek előre!

Itt az idő, most vagy soha –

Ne arra pazaroljátok az energiáitokat, hogy bosszantó férgekkel, vírusokkal és zombi-PC-kel szórjátok tele a világot, hanem rögvest fogjatok neki a nyugati civilizáció hegemóniájának lerombolásához. Sok nagy Osama, kis laptoppal. Tiétek a világháló.

Ki hitte volna, hogy az amerikai biztonsági rendszer ilyen sebezhetőJ) és ki hitte volna, hogy ezt még tovább reklámozzák egyes abban érdekelt szagértők, hogy rávegyék az amerikai kormányzatot egy 500 millió dolláros, piti beruházásra. Mit tesz Isten, épp a hadügy és a belügy eredményei bizonyulnak a leglesújtóbbnak. Nem mondhatnánk, hogy a spanyol viasz lett itt feltalálva, ez úgymond, köztudott, egy jó ideje és 2001 után viszonylag sokat cikkeztek is róla. Azóta kezdem szétfosni az agyamat tőlükJ)

De jó is az, amikor a világ cyber security nagyágyúi szarrá ülésezik magukat válogatott e-crime kongresszusokon, amin részt vesz a rettegő Nokiától kezdve az FBI-on, a Skype-on és a Helsinki bűnügyi rendőrségen át a Ghánai Nemzeti Bankig mindenki, aki „számít”. A figurát – bár a probléma érzékelhető volt jóval korábban is, részben ezek is csak 2001 után kezdték komolyabbra venni hiába került a cirkusz addig is csillagászati összegekbe, a két torony leomlása után mindjárt más megvilágításba került a történet.

Közben pedig mi meg hackeltünk, amit értünkJ, és itthon a korai időkben nem sok minden volt, kamaszkorunk alapelve: csak azt nem lehet széthackelni, ami nincs, nem is irreális, ha azt vesszük, hogy anno egyes hatósági közegek játékgépnek nézték a számítógépet – nem is tévedtek nagyot - az egyik magyar minisztériumban egy államtitkár? pedig nemrég felháborodva közölte az osztályvezető felettes elvtárssal: hogy „innen mindenkit ki kell rúgni, mer’ ezek csak ülnek és bámulják a tévét (sic!).” Delegalább minket ez a veszély sem fenyegetJ, és azok is végre igazolva érzik magukat, akik szerint eddig is kár volt megválni a hagyományos aktakukac módszerektől – kulcsfontosságú helyeken nem is váltuk meg tőle… Ha leírta volna egy papírra és bedugja a páncélszekrénybe, na akkor azt tutira nem tudtam volna letölteni a világhálórólJ).

Node, a lényeg az, hogy a fejesek ülésezhetnek napestig, ezt a csatát igen nehéz lesz megnyerni – immár az érem másik oldalát is átlátva - mert mindig fog akadni egy kölyök alsó-mocsoládról, aki fityiszt fog mutatni a rendszernek. Ez ugyanis a rendszer kérlelhetetlen belső logikájából fakad. Szar ügy, de ez van.

Úgyhogy, marad a rettegés a köbön, a cyber-biztonsági kutatások finanszírozása, dollárbilliók költése biztonsági rendszerekre és végül a hacker-hadseregek szervezése (ld. Kína?), amivel majd szépen egymást lehet sakkban tartani? Esetleg.

Vagy elkezdhetünk egy másik paradigmában gondolkodni?:

Többek között a szabad inernet-használat korlátozásában, ellenőrzésében, visszafogásában – rettegésünk fokának mértékében.

Az a másk paradigma már úgyis nagyon megy nekünk, hiszen a kockázatkezelés korát éljük (bűnözés, bevándorlók, GMO, etc.) Hol is tartunk éppen? No Mohamed-karikatúra?

Azt a másik paradigmát nagyon sokan szeretnék, nemcsak azok, akik a terroristáktól rettegnek.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ehhez én persze nem értek, de talán mégiscsak van annak esélye, hogy a terroristák egyszer a fejetekre omlasztják a rendszert, nem?

Névtelen írta...

A fentit elfelejtettem aláírni: Vera

Ignis Ardens írta...

Nem thetek róla, lehet hogy én vagyok ennyire megengedhetetlenül no para, de én kb annyira félek ezektől a terroristáktól, úgy összességében, mint az aranyhörcsögödtől...

Névtelen írta...

Harapott mar meg aranyhorcsog?

:-)

Es kulonben se vagj fel, nalunk technikailag nem volt mit hackelni, meg ha volt is hivatal, ahol "teveztek" a faszik, olyasmi, hogy halora kossek a gepeket, meg valahol a sci-fik tavlataiban lebegett.

De az aranyos volt, amikor sikerult bejuttatni egy kis ajandekcsomagot az egyik KM-es szerverre...

Viszont azt lattam mennyit tanulsz belole, ahogy sorba torod fel a Nemetben vett gagyi jatekokat.

kgb

Névtelen írta...

De ez is milyen jo, hogy amikor valaki rajon, hogy akkora biztonsagi resek uldogelnek a rendszerbe, hogy atmasirozhatna rajta a kettes iraki hadosztaly, mit csinal?

Tudjuk mit szokas ilyenkor Hollywoodban tenni: a filmes hacker olcso szobajaban ulve vadul dolgozva ketyego fszult zene mellett megoldja a problemat es titokban megmenti a vilagot, nem is varva koszonetet (de azert a Lany az ove lesz a vegen).

Mit csianl a valodi:

publikalja,

majd elkezd hazalni, hogy ki fizet neki tobbet, hogy elmeselje, mekkora a baj, es esetleg, mint szakertot, kijelolje egy jo kis zsiros bizottsagba, vagy projekt elere.

Biztos hogy ezt rettegesnek hivjak?

kgb

Toma írta...

KGB:
azért nekünk persze nagy a pofánk, mert itt aztán a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat Hacker IA Ignácz után, úgy tűnik, a Kossuth téri tüntető

Kedves Kunz te meg b.tál válaszolni Verának, nem t'om feltűnt-e. Nem azt kérdezte te mitől félsz, vazze, mert lehet, hogy olyat még nem szartak erre a világra, hanem azt mennyi lenne a megvalósíthatósági együtthatója?

Egyébként Vera hörcsöge nagyon durva. A csaj se semmi, de az a dög kanhörcsög...

Toma írta...

KGB
nyilván benne van a szakértő-csávó rettegése a konkurrenciától, meg ugye nem az a fontos, mi van, hanem mit tudsz megetetni a megrendelővel

Ignis Ardens írta...

Vera:
Mit mondjak én erre, elég ehhez egy hajléktalan is:-)
Bár atombiztosra volt tervezve
"több órára megbénult az Internet2 kísérleti hálózata ... A nyomozás kiderítette, hogy a leállást egy bostoni tűzeset okozta: egy hajléktalan által eldobott cigaretta felgyújtott a Longfellow Bridge híd alatt egy matracot, a tűz továbbterjedt, majd hamarosan az egész híd lángokba borult. Ezen a hídon halad át az Internet2 hálózatának egyik fontos, Bostont és New Yorkot összekötő kábele, ami a tűzben szintén megsérült."

http://index.hu/tech/blog/?main=070503

Névtelen írta...

Ennél már csak az lett volna jobb, ha
lepisálja. Olyat is láttunk már.

Ikrek

Kata írta...

Én nekem az a bajom ezzel az egésszel, hogy midenki csak az erőszakra figyel, úgy értem, csak az a fontos, ahol lőnek, robbantanak, bevonulnak, kivonulnak, és úgy halnak meg.
amikor fél Afrika AIDs-es
vagy amikor a fél világ nyomorog, amikor a Világbank-projektek egész kontintenseket tesznek lakhatatlanná, az nem ekkora szenzáció, az csak szar.
Szívesen mondanám, hogy egyék meg, amit főztek, de az igazság az, hogy valójában mindig más eszi meg a szart.

Boda írta...

Kockázatkezelés. A lényeg a percepció. Egy problémát úgy ábrázolunk, mintha kivételesen nagy veszélyt hordozna ránk, majd pedig túlreagáljuk. Morális pánik.
Mit gondolnak károsnak, veszélyesnek az emberek, a közvélemény, a fizetőképes kereslet a biztonság-bizniszre. Míg az USÁ-ban és a világon mindenhol a bűnözés folyamatosan csökken, ha megkérdezed őket, azt fogják mondani: sokkal rosszabb, mint volt. Média, média. Mór, OPT-bankrablás.