2007. május 20., vasárnap

Rendőr a lányon? Az erőszak dinamikája

Fiatalkorom egy tetemes hányada az erőszak bűvkörében telt - de mindig fejvesztve próbáltam menekülni minden olyan csoportosulás, szervezet, intézmény, ideológia elől mely az erőszakra épült. Ennek ellenére közvetlen és közvetett tapasztalatom volt bőven, ahogy a hozzám közel állóknak, annak fizikai és szellemi formájából is.

Ennek ellenére, vagy éppen ezért, éveken át jártam először boksz, majd 黑虎拳, Hei Hu Quan edzésekre, birkózni, és egy őrült haverom apjának köszönhetően még valami alapszintű kommandós kiképzésben is volt részem 12-14 éves koromig. Túléltem, és pár dolgot a zsigereimbe vertek, bármilyen hihetetlen: mások emberi méltóságának abszolút tiszteletét. Minket nem az erőszak alkalmazására, hanem kezelésére és fair play alapján működő küzdelemre képeztek ki. Akiről kiderült, hogy képtelen az önkontroll alapjait elsajátítani, azt egyszerűen kizárták.

Ezért és mivel a „civilek” sebezhetőbbek, mint hinnénk, nálunk, odaát Stuttgartban és valahol a susnyásban Dél-Magyarországon, tilos volt minden, nevezzük úgy „külső alkalmazás”. Ez így volt rendjén. Egyetlen külső alkalmazás elég volt ahhoz, hogy befejezd harcművészeti karriered.

A küzdelem vonzott, attól viszont, hogy olyanokat verjek péppé, akik azt se tudják melyik a bal lábuk, akkor se, ha akkora hústorony, mint az Eiffel, akkor se, ha kicsinálta a haveromat, akkor se, ha lek.rvázta és annak is nézte a csajomat, akkor se, ha ő maga annyi kíméletet nem érdemelne, mint egy kiérdemesült csótány, mert egy hatalommániás, arrogáns, önimádó, perverz f.sz.

De soha nem tudtam, és nem tudok elképzelni annál undorítóbb, ocsmányabb, hányadékabb dolgot, minthogy egy ilyen tetű megerőszakoljon bárkit, fizikai vagy szellemi értelemben, mindegy. És az iyen teszi mindezt, bármilyen minőségben: a hatalmával visszaélve. A hatalmával, ami alapvetően nem a plecsnijéből, hanem abból ered, hogy az „erőszak monopóliumával az állam rendelkezik - meg bárki, aki elég erős hozzá” - írta Boda alig 10 éve. És ha igaz Zsanett története - ilyen figuráknak adnak ebben az országban egyenruhát, fegyvert, hivatali minőséget.

Tévedés azt hinni, hogy az eltorzult, autoriter kilengésekre hajló személyiség alapvető jegyei nem felismerhetőek. Beszédstílus, hozzáállás, néhány beszólás: borítékolni lehet, bárkiről, hová tartozik. Lehet, hogy először csak a kínaiakat szidja fröcsögve, lehet, hogy csak az anyádat. Lehet, hogy sose jut el addig, hogy üssön. Van aki eljut, van aki ezt csak otthon műveli, van aki tovább lép. Az erőszak dinamikájáról azt kell tudni, hogy spirális, és az intenzitása az idő előrehaladtával nő. Mindegy, tartsd magad távol tőlük, ha tudod.

Mivel nekem volt olyan ismerősöm, aki a testületnél kötött ki, hogy immár nagyüzemben élhesse ki szadista hajlamait és nem azért mert megtért (olyan is volt), nem voltam meglepve különösebben, és mégis. Egy fiatal lányra rámászni úgy, hogy mi öten vagyunk, öt puhapöcsű pudlibilder, akinek ettől áll fel, mindennek a minősített esete. Olyan, amitől könnyen elszáll az ember 20 éven át bevésődött önkontrollja, és valami könyörtelenül azt súgja, mégis csak megérné fellógatni az ilyeneket a töküknél fogva pár órára valami hegyes dologra. Persze nem fogjuk.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az eset no comment, de tenyleg. Tudom, hogy tele van a testulet alapvetoen becsuletes emberekkel, de azt is tudom, hogy a dolgok termeszetebol fakadoan nem ok fogjak fujni a passzatszelet, meg ha esetleg tobbsegben vannak is.

Ez a dolgok logikaja.

A harcmuvesz/gancsnelkuli terminator hatteredhez meg csak annyit adaleknak, hogy oriasi szerencsed volt (megint csak, ez a szakadatlan mazlisorozat pl. abbol is lathato, hogy meg mindig elsz), hogy hova keveredtel annak idejen: tudok olyan iskolakrol is, ahol akkoriban a "mesterek" jovedelemkiegesziteskent penzbehajtani jartak szabad esteiken. Nekik gondolom senki nem szolt, hogy "kulso alkalmazasnak" szamit eltorni egy kisvallalkozo valamijet.

kgb

Toma írta...

Ignacz
Szoval az van, hogy ebben soha nem birtam veled teljesen egyet erteni. Elfogadom - nehezen - hogy ezt gondolod vazze, hogy akkor se utsz, amikor a zsebedben a kisbicska ugy kinyilt, hogy atszurja a tokodet, de ez nem az en mufajom. Nem lepunk kozbe, csak nezzuk? Az mennyivel jobb? Es valojaban neked se ment mindig szazszazalekosan, ugye. Ne mondd mar nekem, hogyha aznap arra jarsz es utadtba kerul az az ot kocsog nem mesz oda es nem ismerteted meg a kepukkel az anyafoldet, bm.

Egyebkent meg KGB-nek igaza van. Mifelenk egy kungfuiskola pl. kicsit maskeppen mukodik (shaolin rulez).

Névtelen írta...

Toma: én pedig nagyon is egyet értek a hozzáállásával, az erőszak nem válasz semmire, az erőszakra se.

A példádra visszatérve, közbe lehet lépni úgy is, hogy nem versz valakit péppé. Lehet, hogy nem is ment volna, ezek is kaptak kommandós kiképzést, jó tudom, te is terminátor vagy.

Esetleg hívod a zsarukat? Vicceltem.

Kata írta...

Azt meg tudja mondani nekem valaki, hogy az Estében pl., aminek pártatlan, objektív izékat kellene közölnie az ügyről, miért van az, hogy húszperces műsoridő háromnegyedében a rendőröket mosták?
Miért beszél mindenki csak arról, Zsanett történetében mi a hihetetlen? A rendőrsztoriban - hazakísérés???? kia bánat akarja, hogy hazakísérje öt izomagyú?, vigye be az őrszobára, meg jelentse fel, nekem ne akarjon ott mutyizni meg vigasztalni, stb. És a leghihetetlenebb az egészben, hogy sehol sem láttam leírva: történt nemi erőszak. pont. Az a kérdés ki tette??? Ha találkoztak meg kísérgették éppen aznap éjjel, pech, basszus. Meg állítólag volt térfigyelő kamerás felvétel? Nem derül ki belőle, hogy hánykor? Meg ki az az állat, aki szerint azért nem lehet elhinni a lány sztoriját, mert 3 napig nem volt feljelentés? Erőszakolták már meg az ilyet? Van aki húsz évig MAGÁNAK se mer beszámolni róla, nem láttunk már ilyet??? Meg aztán kiderül, hogy kamu, hogy nem volt, de addigra bejárta az egész sajtót, tévét, rádiót. Emberek, ezek objektív tények. Volt, vagy nem volt?
Elnézést, egy kicsit kiborultam.

Kata írta...

És az is van, hogy néha ütni kell. Énnekem lehet, hogy tetű gyerekkorom volt, de ütöttem, ha úgy adódott. Persze tekintve, hogy 160 centi vagyok magastalpúban persze sokra nem mentem vele. Mindenkiben megpattan néha valami.

Ignis Ardens írta...

Szerintem is közbe lehet éppen lépni másképp, Toma. Nem könnyű, az igaz. Meg azt hiszem, ez egy speciális helyzet lenne: valamiféle közvetlen veszély elhárítása, ami még az én agyamban is más kategória.

Kata: figyelj, Kata, dőlj hátra és kapcsold ki a tévét, klikkelj máshová. Azt a riportot elkúrták. Aztán lazíts, és gondolj másra. Tudom, hogy fáj, csak gondolj másra. De egyetértek, három nap meg a TÉNYEK nélküli újságírás - lfs a seggükbe, nehogy már az anyázáson, meg a politikai bohóckodáson (Fletó fejezési rohama) túl lehessen lépni. Ide a rozsdást, hogy részükről ennyi volt. De lényeg, hogy csak kavarjuk tovább a szart és növeljük a homályt. Mire a lány bebizonyítja az igazát, ha be tudja, komolyan, akárhogy is volt, az igazat nem biztos, hogy meg fogjuk tudni, ahhoz másképpen kellene kérdezni, pl.

Ignis Ardens írta...

KGB: OK, nyilván volt benne túlzás, de nálunk tényleg ez ment, hivatalosan és a gyakorlatban is. Engem azért rúgtak ki, 13 évesen, mert ott voltam, ahol nem kellett volna. Nem kellett hozzá ténylgesen részt vennem a balhéban (nem is hagyták volna - de az egy sajátos helyzet volt).

Honnan tudjuk, hogy milyen emberekkel van tele a testület? Én nem tudom, akikkel dolgom volt, azok jórészt messze álltak a becsületességtől. És minden ismerősöm sztorijából ez jött le. Még életemben nem hallottam olyat, hogy valamiből ebben az országban rendőr pozitívan jött volna ki. De ha ti mondjátok, biztos van ilyen.

Manna írta...

Csak egyszer tudjam meg, hogy peppe vertek (vertetek) valakit, akarkit...

Manna írta...

Egyébként egyet értek azokkal - kicsit kívülről és belülről is szemlélve a dolgot - hogy viszonylag kevés számú megbízható rendőrrel akadtam össze életemben, noha az elmúlt negyven évben itthon is, külföldön is privilegizált helyzetben voltam. Kiemelten kellett volna megvédeniük, ezért csak három betörést, egy autólopást, egy minősített csalást kellett elszenvednem, viszont hatékonyan megoldották, hogy az egyre elképesztőbb őrültségekbe keveredő fiamat például sose kapcsolják le. (Egyetlen alkalmat kivéve, akkor meg teljesen indokolatlanul vexálták.)
Ha jobban meggondolom, csak egyet ismertem, és már az is halott. Így múlik el a világ dicsősége.

Boda írta...

Az idézet pontosan úgy szólt :-D
"A legális erőszak monopóliumával az állam rendelkezik. Meg Kunzler, meg aki még elég erős hozzá. Minden csak viszonyítás kérdése. « Felül a góré, akitől fosok, alul pedig a mocsok, aminek én parancsolok. »" Persze kontext nélkül nem fair...

A valószínűleg pontatlan idézet az idézetben a Szkéné Mester és Maragaritájából van.

Ignis Ardens írta...

Boda: kontext nélkül is elég fair

Névtelen írta...

Nálunk egz törvény volt: üsd, vágd, nemapád:))